Демократичне врядування в закладах освіти в умовах освітніх змін

Методичний кабінет відділу освіти Косівської РДА (завідувач О.Лесевич) виступив ініціатором постійної співпраці з провідними науковими установами та вищими навчальними закладами України з питань освітнього менеджменту в умовах реформування галузі та реалізації нової нормативно-правової бази. Упродовж трьох останніх років уже пройшли планові методичні мости, вебінари, тренінги, семінари-практикуми для директорів та заступників директорів з навчально-виховної роботи закладів загальної середньої освіти району спільно з ученими та педагогами-практиками з Рівного, Києва, Івано-Франківська.

15 листопада 2017 року на базі Рожнівського НВК «Гуцульщина» ім. Ф.Погребенника НаУКМА (директор О.Радиш) у тісній співпраці Івано-Франківського ОІППО (ректор Р.Зуб’як) та методичного кабінету відділу освіти Косівської РДА організовано та проведено черговий постійно діючий семінар директорів закладів загальної середньої освіти на актуальну тему «Демократичне врядування в закладах освіти в умовах освітніх змін» (керівники семінару В.Козьменчук, начальник відділу освіти Косівської РДА, Д.Кіращук, начальник відділу освіти Космацької ОТГ).

У семінарі взяли участь: доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри педагогіки, управління та адміністрування ННІМН ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» НАПН України З. Рябова (Київ), директор Богодухівської гімназії №1 Богодухівського районної ради Харківської області, аспірантка ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» НАПН України О. Михасюк (Харківщина), завідувач лабораторії ІФОІППО О. Нижник (Івано-Франківськ), начальник відділу освіти Косівської РДА В.Козьменчук, начальник відділу освіти Космацької ОТГ Д.Кіращук, завідувач методичного кабінету О.Лесевич.

Актуальність теми не викликає сумнівів, так само, як і доцільність. Саме тому проведення семінару мало на меті не тільки пошук ефективних методів і форм демократичного врядування, а ще й об'єднання в спільну когорту всіх тих, хто причетний до освіти і має бажання підвищити рівень професійних компетенцій з цього питання.

З метою максимально ефективної роботи використано ті форми і методи роботи, що сприяли всебічному розкриттю ключової проблеми, а це: інформаційно - аналітичний діалог з елементами тренінгу між учасниками семінару, презентація власного досвіду реалізації громадсько-державного управління закладом загальної середньої освіти на прикладі Богодухівської гімназії №1, тренінгове заняття «Нові ролі керівника закладу освіти». Такий насичений зміст роботи практикуму зумовлений важливістю обговорюваних питань. Завдяки згуртованій і цілеспрямованій роботі організаторів та колективу Рожнівського НВК усі передбачені заходи вдалося успішно реалізувати.

Керівник НВК О.Радиш, поділилася власним досвідом роботи закладу у вигляді експрес-портрету. Презентація учнями навчального закладу залишила щирі і теплі емоції у присутніх. Про спільні здобутки та перемоги педагогів і дітей учасники семінару дізналися, переглянувшианімацію та ігри клубу майбутніх інформаційних світил.

Галерея "Демократичне врядування в закладах освіти в умовах освітніх змін"

Робота семінару розпочалася науковою доповіддю З. Рябової «Демократичне врядування закладом освіти як відповідь на виклики часу», яка довела, що стійка мотивація усіх учасників освітнього процесу є головним підґрунтям стійкої демократії. Формула успіху - це не тільки лідерські якості, а й мислення та досягнення, результат. Не викликає сумніву і те, що сьогодення вимагає саме демократичного врядування. Учасники семінару могли дізнатися про основи цього процесу через практичне застосування.

Науковий діалог не тільки розставив логічні акценти у процесі розкриття теми, а й дав можливість поспілкуватися і поділитися власними думками у професійному середовищі. Порада справжнього фахівця і своєчасна методична допомога часто стає тим життєдайним джерелом, що дозволяє керівникам не тільки ефективно працювати, а й розкрити увесь свій потенціал.

Саме такими цінними і мудрим порадами поділилася О. Михасюк, яка представила до уваги колег власний досвід управління і відповідальність перед громадою.

Тренігнове заняття провела О.Нижник. Вона застосовувала різні методи та прийоми у поясненні нових ролей керівника закладу освіти, доповнюючи їх текстами притч.

Учасники семінару висловили щирі слова подяки організаторам семінару за якісне проведення заходів.

Проведення семінару-практикуму, активна співпраця Рожнівського НВК, методкабінету, гостей і учасників наочно продемонструвала, який значний, а головне важливий, об'єм роботи можна здійснити, якщо працювати спільно, послідовно й організовано. Кожен з нас, хто відвідав семінар, безперечно, зумів піднятися на ще одну сходинку вище у своїй управлінській майстерності. Тож нехай цей шлях завжди увінчується успіхом, кількісними і якісними результатами.

Вікторія Сенчук, директор Кобаківської ЗОШ І-ІІІ ст.

Кiлькiсть переглядiв: 807